Batur

Batur
2024.07.05.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy óriás: Kebo Iwo. Békésen teltek a napjai, szívesen segítette az embereket, egészen addig, amíg élelemmel látták el. Ha azonban nem kapta meg a napi betevőjét, éktelen haragra gerjedt és pusztított, amerre csak látott.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy óriás: Kebo Iwo. Békésen teltek a napjai, szívesen segítette az embereket, egészen addig, amíg élelemmel látták el. Ha azonban nem kapta meg a napi betevőjét, éktelen haragra gerjedt és pusztított, amerre csak látott. Egy nap a környékbeliek cselesen kutat kezdtek ásatni vele, ám amint feltört az első vízsugár a talajból, Kebo Iwot a mélybe zárták, ahol lassan a vízbe fúlt. Ez a gödör ma a Batur tó, az óriás által kihányt földkupac pedig a híres Batur vulkán. Így szól a balinéz legenda.
Álmodni sem lehet pompásabb panorámát annál, ami a Kintamani falujában elköltött ebéd során tárul a szemünk elé. Premier plánból szemlélhetjük a Bali északi részén emelkedő 1717 m magas Batur vulkánt. A hegyóriás méltán kiemelkedő látványosság a szigeten, hiszen kalderáját egy félkör alakú tó, a Batur vize tölti ki. A Batur oldalát fiatal lávaömlések, lávabarlangok, apró parazitakráterek tarkítják. Az egykor pusztító lávafolyam viszonylag rövid idő alatt igen termékeny talajjá alakul, ezt bizonyítja, hogy Kintamani környéke Bali vezető gyümölcs és zöldség termelője.

Vissza