Gyakori kérdések

» Hogyan történik a foglalás?

Ha Ön Szekszárdon vagy a környéken él, várjuk szeretettel az irodánkban, a lefedett patakon.

Foglaláshoz szükségünk van az útlevélben szereplő névre, születési dátumra, lakcímre. Foglaláshoz a repülőjegy összege és a szállás+programok 40%-a szükséges, amennyiben 30 napon kívül esik az utazás dátuma ill. ha akciós feltételek mást nem írnak.

Amennyiben Ön távolabb él vagy nincs ideje eljönni hozzánk, úgy emailben, telefonon mindent le tudunk szerevzni, átutalással tud fizetni, melyet az Ön nevére kiállított számla ellenében tud megtenni.

» Kell-e Balira vízum?

A belépéshez a vízumot eltörölték ill. kilépési illetéket sem kell fizetni.

» Útlevélnek meddig kell érvényesnek lennie?

Visszaindulástól számított 6 hónapig!

» Hány kg lehet a feladott bőrönd?

Ez légitársaságtól függ, általában 23 kg lehetm, Qatar és Emirates és China Airlines járatoknál 30 kg.

» Kézipoggyász

Menetrendszerinti járatoknál 10 kg lehet a fe3ladott bőrönd. Lehet még egy kis kézitáska vagy laptop táska is.

» Milyen hosszú a repülőút?

Légitársaságtól és útvonaltól függ, de általában 18-20 óra.

» Minden amit Baliról tudni kell!

A Kis Szunda-szigetcsoport legismertebb szigete, mindössze 5600 négyzetkilométernyi nagyságú.

Fővárosa a sziget délnyugati részén fekvő Denpasar.

A festői szépségű sziget ma már világszerte ismert, divatos nyaralóhely.

Lakóinak mindennapi életét a hindu vallás és a szigorú közösségi hagyományok szövik át.

Mindennaposak a vallásos és egyéb jellegű ünnepi szertartások. Balit az ezer templom és az istenek szigetének is nevezik.

Mindenütt, az utak mentén, a tengerparton, a hegycsúcsokon, sőt, még a rizsföldeken is templomok, oltárok, áldozati tárgyak állnak.

A művészet és a kultúra az itt élő emberek életének szerves részét alkotja.

Bali az indonéz-hindu civilizáció emlékeinek felbecsülhetetlen gazdag tárháza.

 

ÉGHAJLAT, IDŐJÁRÁS

Bali szigetre a monszun éghajlat a jellemző, amelyben két évszakot különböztetünk meg: a száraz évszak júniustól novemberig tart, az esős évszak pedig decembertől májusig tart. A száraz évszakban valóban kevés a csapadék, meleg, száraz, napsütéses idő van. A széljárás kellemes, júliusban, augusztusban viszont felerősödik egy kicsit (de nem zavaró). A levegő páratartalma 60-65%.

Esős évszakban sok a csapadék, de ez elsősorban a hegyvidéki területekre érvényes. Bali sziget déli részén viszont – és itt van a szállodák többsége – még az esős évszakban is kevesebb a csapadék. A széljárás gyengébb, a levegő páratartalma 70-95%.

IDŐELTÉRÉS

Balin a GMT-től számított +8 óra az eltérés. Ez Magyarországhoz képest +7 óra. Indonéziában nincs téli és nyári időszámítás, így a magyar nyári időszámítás idején csak +6 óra az időeltolódás.

PÉNZVÁLTÁS

A turisztikai településeken és a szállodák közelében kellő mennyiségű hivatalos pénzváltó (authorized money changer) és ATM (bankautomata) áll rendelkezésre. Azonban ha ezeket a területeket elhagyjuk, gondban lehetünk a pénzváltással, ezért ha pl. túrázni megyünk, érdemes előre gondoskodni arról, hogy legyen nálunk rúpia.

Az Amerikai Dollárt és Eurót természetesen minden pénzváltó elfogadja. Azonban az Amerikai Dollár esetében sajnos nem mindegy, hogy a címlet mikori kiadású. A bankó alján, bal vagy jobb oldalon van feltüntetve a kiadási év.

Indonéziában a 2003-as vagy ennél újabb kiadású USD-t váltják csak zökkenőmentesen (néhány kivétellel).

A 2001. évi kiadású címletek közül a CB-s sorszámúakat nem fogadják el a pénzváltók, sem a bankok, a más sorszámúakat átváltják.

Ügyelni kell arra is, hogy a papírpénz jó állapotban legyen: ne legyen gyűrött, elmosódott, tintás, összeirt, szakadt, stb., mert ezeket sem fogadják el.

Pénzváltáskor mindig legyünk körültekintőek, mindig mi legyünk az utolsók, akik átszámoljuk a pénzt. Valamint, ha gyanúsan jó árfolyamot látunk, mindig előre ellenőrizzük, hogy felszámolnak-e kezelési költséget (comission).

Az Indonéz Rúpia

Nem árt egy kicsit közelebbről megismerkedni az Indonéz Rúpiával.

Rengeteg a szám végén a nulla! Legyünk óvatosak, amikor Rúpiát adunk ki a kezünkből, jól számoljuk meg a nullákat, nehogy véletlenül pl. a 10.000-es helyett 100.000-essel fizessünk. Még színben is hasonlítanak.

Papírpénzek:

Fémpénzek:

1.000,-

2.000,-

5.000,-

10.000,-

20.000,-

50.000,-

100.000,-

100,-

200,-

500,- (kétféle is létezik)

1000,- (ritka)

 

 

Tipp: Az egyik legkorrektebb és legjobb árfolyamot adó pénzváltó a PT. Central Kuta. Ez egy hivatalos pénzváltó-láncolat, több helyen is vannak fiókjai. A Tanjung Benoa/Nusa Dua körzetben pl. az Aston Bali szálloda közelében is van egy, ha kimegyünk a szállodából, bal kéz fele kell elindulni, és kb. 250 méterre egy kis Kodak boltban találhatjuk meg. Kuta városkában és Sanurban is vannak fiókjai.

Ugyanígy biztonságosan válthatunk pénzt még a bankokban, szállodákban is.

KÖZLEKEDÉS

Balin nincs komoly, kiépített tömegközlekedés. Mindössze két fajta busszal lehet szűkös keretek között mozogni. Egyik a bemo, ami egy belül átalakított, kisméretű mikrobusz, utasterében kétoldalt egy-egy hosszú padra ülhetünk. A bemo rögzített útvonalon halad a nagyobb városokon belül, vagy kis falvakat köt össze. Megállóhelyei nincsenek, beszálláshoz le kell inteni, ha éppen az utcán akarunk felszállni rá és nem a buszpályaudvaron (terminál). Kiszálláskor pedig kopogni kell az ablakon, vagy előreszólni a sofőrnek. A menetdíj párezer rúpia, de ez is alku tárgya.

A másik fajta busz a távolsági busz (bis umum), ami a nagyobb városokat köti össze. Ez is buszpályaudvarok között mozog. Köztes megállóhelyek nem igazán vannak.

Egyik buszfajta sem légkondicionált, és számítani kell arra is, hogy mindig megtelnek utassal és csomagokkal.

Amennyiben rendelkezünk nemzetközi jogosítvánnyal, a nagyobb városokban, turisztikai településeken módunk van autót vagy motort bérelni. Azonban tudni kell, hogy az indonéz közlekedési morál merőben eltér az európaitól. A gyakorlatban nem nagyon érvényesülnek a közlekedési szabályok.

Legcélszerűbb taxival közlekedni. Leinthetjük az utcán, de lehet hívatni a szállodával is.

A taxi társaságok közül legérdemesebb a világoskék színű Blue Bird taxit választani. (Hívószáma: +62 361 701 111) Velük nem lehet megalkudni, minden esetben taxiórával (meter) fuvaroznak.

Taxit akkor érdemesebb igénybe venni, ha csak rövidtávon akarunk közlekedni. Pl. Nusa Dua – Kuta között, vagy Kuta – Sanur között. (kb. 7-8 USD irányonként)

TIPP:

Félnapos vagy egész napos kirándulás esetén igénybe vehető autó vagy mikrobusz sofőrrel. Sok sofőr kínálja szolgáltatását az utcákon, a „transport” szót kiabálva.

A félnapos fuvar díja kb. 40 USD, egésznapra kb. 60 USD, de ez attól is függ, hogy hány fő utazik a járműben, illetve hogy hová lesz a menet, mert ha például fel a hegyekbe, akkor a sofőr többet is elkérhet.

Körültekintőnek kell lenni azonban, hogy milyen sofőr járművébe ülünk, mert vannak olyanok, akik igaz, hogy nagyon olcsón kínálják a fuvarozást, de nem rendelkeznek az utasszállításhoz elengedhetetlen engedélyekkel. Ez pedig azt jelenheti, hogy közúti ellenőrzéskor beleszaladhatunk egy kellemetlen szituációba a rendőrséggel. Előfordulhat, hogy az autót lefoglalják, vagy a helyszínen kell hagyni, és akkor nem tudjuk folytatni az utunkat.

Korrekt és megbízható sofőrrel és járművel viszont öröm az utazás. A helyi sofőrtől sokat meg lehet tudni Bali szigetről, tanácsokat tud adni, hová érdemes menni, mit érdemes megnézni, és általában rugalmas útvonalban és időben is.

ÉTKEZÉS

A világ minden ismertebb konyhája megtalálható Balin, a japántól az olaszig.

Figyelem! A legtöbb étterem a számla végén felszámol pluszban 10-21% adót és felszolgálási díjat. Sok helyen ez már benne foglaltatik az árban, érdemes előre megnézni. (Általában az étlap alján tüntetik fel.)

Érdemes belekóstolni a helyi ízvilágba is.

Az indonéz és balinéz konyha gazdagon fűszerezett. Az éttermi étlapokon szereplő indonéz ételek többsége jávai és kínai eredetű. Balinéz ételeket csak kevés külföldiek számára szóló étterem kínál. A legtöbb balinéz étel ugyanis nagyon csípős. Ha mégis meg szeretnénk kóstolni, akkor inkább a helyiek számára kínált étkezdéket (warung) keressük fel.

Legismertebb és a balinézek által legkedveltebb ételek:

Babi Guling

Nyárson, tűz felett egyben megsütött kismalac. Fűszerezése sajátos. Rizzsel kínálják, többféle formában is elkészítik, kolbászt, hurkát is készítenek belőle, ropogósra sült bőrkéjét szintén tányérra teszik.

TIPP:

A legjobb babi gulingot kínáló helyet Ubud városka központi terén, a piac és a Puri Agung (palota) közelében, a Bale Banjar mögött találjuk. Az étkezde neve: Warung Ibu Oka. A turisták által is sűrűn látogatott étkezdében a földön ülve, alacsony asztalkáknál fogyaszthatjuk el az ételt. (Címe: Jl. Tegal Sari No. 2) 

Nasi Campur

Rizs különféle módon elkészített zöldségekkel és húsokkal tálalva. Az ilyen ételt kínáló étkezdékben általában a pultból az előre elkészített ételek közük mi magunk válogathatjuk össze tányérunkra az ételt. Először mindig a rizst kell kérni (lehet fehér, sárga, vagy barna), majd ehhez válogathatunk a húsételek, zöldségek, chili szószok (sambal) közül. (Az egyik ilyen jellegű, külföldiek által is kedvelt étkezde a Warung Murah, mely Kután található a Double Six utcában, mely a Double Six nevű tengerpartra vezet le a Legian útról.)

Gado Gado

A viccesen indonéz salátaként is emlegetett étel, rizsből, főtt krumpliból és egyéb párolt zöldségekből készül, melyet a végén édeskés mogyorószósszal öntenek le.

Pisang Goreng

Sültbanán. A szeletekre vágott banánt lisztbe mártják, majd olajban kisütik. Általában mézzel, néhány helyen fagylalttal kínálják.

Black Rice Pudding v. Bubuh Injin

Jellegzetes balinéz édesség, melyet fekete rizsből készítenek. A tejberizsszerű masszát édes kókuszmártással tálalják.

Kedvelt indonéz ételek:

Nasi goreng (sült rizs), mie goreng (sült tészta), bakso (húsgombóc leves tésztával), spring roll v. lumpia (tavaszi tekercs), satay v. sate (száté) ami bambuszpálcikára tűzdelt húsdarabkák faszén felett megsütve. A hús általában csirke (sate ayam) vagy sertés (sate babi), de lehet hal (sate ikan) is.

A cap cay (csáp csáj) is igen kedvelt és ízletes étel, ami vegyes zöldségekből, tojásból és apróra vágott csirke vagy sertéshúsból áll, melyet wokban készítenek el. Különféle csípős és édes szószokkal ízesítik főzés közben.

TIPP: Akik a tenger gyümölcseit kedvelik, feltétlenül menjenek el a Jimbaran-öböl partján lévő étteremsorhoz (Seafood Restaurants), ahol minden étterem kifejezetten ilyen jellegű ételeket kínál, a haltól a kagylón át egészen a grillezett rákig. Az éttermek asztalait minden nap este 6 óra körül a tengerparton, a homokban helyezik el. Megérkezéskor mi magunk választjuk ki a friss tengergyümölcsei közül, melyikből mennyit kérünk. Az ár általában tartalmazza a köretet (rizs és zöldség) és gyümölcstálat (görögdinnye, papaya, ananász), melyet az étkezés után szolgálnak fel.

VÁSÁRLÁS

Bali szigeten nincs olyan hely, ahol ne nyílna mód a vásárlásra. Ha már nem is keressük a vásárlós helyeket, a mozgóárusok akkor is mindenhol meglepnek bennünket.

Többféle helyen is lehet vásárolni, attól függően, hogy milyen jellegű árut keresünk.

 • Bevásárlóközpontok, áruházak, plázák

Ilyen típusú helyen inkább élelmiszert, alkoholos italokat, ruhaféléket, műszaki cikkeket érdemes vásárolni.

Ezek a  bevásárlóhelyek fix árasak!

Nyitvatartásuk: 10:00 – 22:00

TIPP:

Kuta: Discovery Shopping Mall (Jl. Kartika Plaza), Matahari áruház (Kuta Square), Mall Bali Galleria (Ngurah Rai By Pass, a nagy körforgalom közelében, ahol a Dewa Ruci szobor található), DFS Galleria (Duty Free Shop) Közvetlenül a Mall Bali Galleria bevásárlóközpont szomszédságában található áruház. A repülőjegyünk felmutatásával USA dollárért vásárolhatunk. A megvásárolt termékeket indulásunk napján, a reptéren vehetjük át a nemzetközi terminálba, a becsekkolás után.

Nusa Dua: Bali Collection (Nusa Dua, ill. Tanjung Benoa nagyobb szállodái és a bevásárlóközpont között ingyenes buszjárat működik. A busz menetrendjéről a szálloda recepcióján érdemes érdeklődni.)

Sanur: Hardy’s (Sanur déli végében)

Denpasar: Matahari áruház (Jl. Teuku Umar), Robinson áruház (Jl. Teuku Umar), Ramayana áruház (Jl. Diponegoro) Ez a három egymás szomszédságában van.

A Robinson áruházzal szemben találjuk a Rimo áruházat, ahol 3 szinten válogathatunk a számítástechnikai áruk között. Néhány termék árából még alkudni is lehet. Érdemes megpróbálni!

 • Üzletek, márkaboltok

Márkaboltokat, butikokat, egyéb üzleteket legtöbbet Kuta városban találni, ott is a központi részen, a Legian úton (Jalan Legian), a Kartika Plaza úton (Jalan Kartika Plaza) vagy a Kuta Square-en.

Az üzletek kínálata széles skálán mozog, a kézműves termékektől a sportruházatig.

Márkaboltok közül többféle ismerttel is összefuthatunk. Megtalálhatók a nálunk is közkedvelt sportmárkák: Nike, Adidas, Reebok, híres szörf és snowboard márkák: Rip Curl, Quicksilver, Roxy, Billabong, Volcom, Rusty. A nagyobb divatházak márkáival, mint például a Versace, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Polo Ralph Lauren, stb. azonban érdemes vigyázni, mert ezutóbbiak eredetisége kétséges.

Az ilyen üzletekben, márkaboltokban nem lehet alkudni, viszont rendszeresen van árleszállítás (diszkont/ big sale), aminek mértéke sok esetben 50-70% is lehet.

Aki egyedi tervezésű, minőségi ruhákat vagy ékszereket szeretne vásárolni, az látogasson el a Seminyakban (Kutától északra) található Laksmana Oberoi utcába (Jalan Laksmana Oberoi), ahol rengeteg butik várja a vásárlókat. Ebben az utcában sok, a külföldiek által kedvelt, hangulatos nemzetközi éttermet is találunk (pl.: görög, olasz, arab), melyek az esti órákban mindig megtelnek.

 •    Outlet áruházak

Kuta város környékén több szörfmárka is működtet outlet áruházat, ahol jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk a ruhakínálatából. Pl.: Surf Factory Outlet (Ngurah Rai By Pass), Billabong Factory Outlet (Ngurah Rai By Pass) Ha Nusa Dua felől érkezünk, akkor mindkettő baloldalon, még a körforgalom előtt található.

 • Bazársorok, kézművespiacok

Legolcsóbban az ilyen típusú helyeken vásárolhatunk, a kínálat viszont korlátozott. Egy-egy kézművespiacon a standok majdhogynem ugyanazt az árukészletet kínálják: pólókat, szárongokat, kendőket, táskákat, fafaragványokat, tányéralátéteket, fatálakat, stb.

Minden esetben alkudni kell. Az árus által mondott első ár 30%-áról érdemes indítani. Legtöbb esetben az első ár 40-90%-áért elhozható az áru.

TIPP:

Bazársor: Poppies Lane I., Poppies Lane II., Kuta (A két szűk, sikátorszerű utca a Legian útat és a kutai tengerpartot köti össze. Vigyázzunk, mert nagy a motoros forgalom!)

Kézművespiac: ubudi piac, a város központi terén a Puri Agunggal (palotával) szemközti oldalon.

Legolcsóbb kézművespiacok: Sukawati falu, Art Market (Ubud közelében); Art Market a Tirta Empul templomnál; Candi Kuning piac a Bratan tónál.

Figyelem! Sajnos Balin rossz néven veszik, ha hosszas alkudozás után végül semmit nem veszünk. Kellemetlen lehet, így próbáljunk meg csak akkor elkezdeni alkudozni, ha valóban komoly vásárlási szándékunk van. 

VÍZFOGYASZTÁS

Indonéziában a csapvizet nem tanácsos fogyasztani felforralás előtt, mert hasmenést okozhat.

Fogyasszunk palackozott szénsavmentes ásványvizet, amit minden boltban lehet kapni.

A jeges üdítőket nyugodtan meg lehet inni, mert az azokban lévő jégkocka ivóvízből készül.

GYOMORRONTÁS

Előfordulhat, hogy a helyi ételek az erős fűszerek miatt kifognak az emberen. Ilyen esetben jól jön az Immodium és egy kis diéta (pl.: főtt rizs). A nagyon fűszeres ételeket pedig kerülni kell egy kis időre.

Szokták javasolni, hogy hasmenés esetén banánt együnk. Ez igaz is, de csak akkor segít, ha tudjuk, hogy melyik fajta banán jó erre. Vannak ugyanis olyan banánfajták, amelyek kifejezetten megviselik a gyomrot, pl. felfújódást okoznak.

Komolyabb gyomorpanasz esetén forduljunk orvoshoz.

NAPSÜTÉS, LEÉGÉS

11:00 és 15:00 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. Bali szigeten ez fokozottan érvényes, hiszen közel vagyunk az Egyenlítőhöz.

Mielőtt napra mennénk, tanácsos bekenni magunkat naptejjel. Érdemes 20 perccel a napra menetel előtt elvégezni a műveletet, hogy a naptej beszívódjon a bőrünkbe és kellő védelmet nyújtson. A faktorszám legyen minimum 30-as. Ezzel még szépen le lehet sülni barnára, leégés nélkül. A napszúrás megelőzésére érdemes kalapot viselnünk, illetve lenge, világos színű, hosszú ujjú inggel vagy a vállunkra terített kendővel is védeni magunkat a nap káros sugarai ellen.

Gyermekeknek az 50-es faktorszámú naptej ajánlott, hiszen ők nagyon könnyen leégnek, kiszáradnak. A kisgyermekeket egyáltalán ne engedjük ki a tűző napra, ha mégis, legyenek bekenve és legyen rajtuk póló és kalap.

Ha mégis leégtünk, legjobban valamilyen Aloe Vera készítmény segít. Ez esetben pár napig fokozottan védjük magunkat a napsugárzástól. (TIPP: A nagyobb élelmiszerboltokban, szupermarketekben frissen vágott Aloe Vera levelet is vehetünk. A zöld külsejét eltávolítva a benne lévő zselét közvetlenül a bőrünkre kenhetjük.)

ORVOSI SZOLGÁLAT

Ha a panaszok, tünetek nem múlnak el 1-2 napon belül, orvoshoz kell fordulni.

Minden nagyobb szállodában van orvosi szolgálat vagy kihívható orvos.

Komolyabb kivizsgáláshoz kórházba kell menni. Jól felszerelt, és külföldieket is ellátó kórházak:

–       BIMC Hospital (Bali International Medical Clinic): Ngurah Rai By Pass 100 X (a körforgalom közelében) Tel.: +62361 766524

A kórház mentőszolgálatot is működtet!

SOS International Medical Clinic: Ngurah Rai By Pass 505 X Tel.: +62361 710505. A kórház mentőszolgálatot is működtet!

–       Kasih Ibu Hospital: Jl. Teuku Umar No.120, Denpasar Tel.: +62361 238690

  Jl. Uluwatu No. 69 A, Kedonganan (Jimbaran falu szomszédságában) Tel.: +62361 703329

–       Sanglah Hospital:  Jl. Sanglah, Denpasar Tel.: +62361 227911

 

Amennyiben sürgősségi fogászati ellátásra lenne szükségünk:

–          Bali Dental Clinic 911: Mall Bali Galleria, I. emelet (Ngurah Rai By Pass, Simpang Dewa Rucci, Kuta) Tel.: +62361 766255, +62361 7449911

–          SOS International Medical Clinic: Ngurah Rai By Pass 505 X Tel.: +62361 710505

A kórházakban és a szállodai orvosoknál is szinte minden esetben helyben ki kell fizetni az ellátást. Hiába rendelkezik az ember utasbiztosítással, azt nem fogadják el a pénz helyett. Viszont kérni kell az orvostól, a kórháztól számlát, és el kell kérni az orvosi zárójelentést is (ennek neve: medical report), mert ezzel a két papírral lehet majd Magyarországon a biztosítótársaságnál kérvényezni a kifizetett összeg megtérítését. A magyarországi biztosítótársaságok felé általában bejelentési kötelezettsége van a biztosítottnak. Tehát ha orvoshoz fordulunk, azt 24 órán belül telefonon jelezni kell a társaság felé. (A szabályok az egyes társaságoknál eltérőek lehetnek. Érdemes elolvasni a biztosítótól kapott tájékoztatót.)

Ha valamilyen szerencsétlenség folytán esetleg nagyobb baleset érne minket és a többszázezer forintra rúgó számlánkat nem áll módunkban kifizetni, a magyarországi biztosítótól kell pénzügyi felelősségvállalást kérnünk telefonon, s ez esetben ők fizetik a számlát közvetlenül. Ha a biztosítótársasággal beszélnek telefonon, azonnal kérjenek visszahívást tőlük, így kevesebbe kerül az esetleges roaminghívás költsége.

MOBILTELEFON HASZNÁLAT

A magyar mobiltelefonok legtöbb esetben ráállnak a helyi hálózatra.

Néha előfordul, hogy nem lehet telefonálni vagy sms-t küldeni. Ennek oka lehet az is, hogy túlterhelt a hálózat, de ha nem ez a baj, akkor a magyar mobilszolgáltatónál kell érdeklődni a hiba felől.

Ha Indonéziából Magyarországot akarjuk hívni, akkor a szám elé be kell ütni a nemzetközi hívókódot, ami: 001 vagy 007 (és nem 00, mint Európában!). De a +36 országhívó kóddal beütött telefonszámok is hívhatók.

Kártyafüggetlen telefonba lehet helyi simkártyát venni, amiről olcsóbb a telefonálás, nem csak a helyi, hanem Magyarországra is. Ilyen kártya kb. 15.000-20.000 rúpiába kerül (kb. 1,5-2 USD), illetve feltöltőkártyát (pulsa) kell még hozzá venni. A 100.000 rúpiás feltöltőkártyával kb. 10 percig lehet Magyarországgal beszélni (tehát kb. 1 USD/perc).

ETIKETT

–          Bali szigeten a fej szent testrésznek számít, lehetőleg ne simogassuk meg a helyi gyermekek fejét.

–          Mutatóujjal hívni valakit kifejezetten durvaságnak számít. (A helyiek lefelé fordított tenyérrel, maguk felé integetve hívnak valakit.)

–          Üdvözlésnél és búcsúzásnál szokás a kézfogás. A társaság minden tagját, a nőket is így üdvözlik, náluk nem szokás puszival üdvözölni egymást. Kézfogásuk nem jellemzően erőteljes, így nem is igazán értik, ha fizikai erőnlétünk megvillan a szorításban.

–          Megszégyenítőnek tartják a velük szembeni idegességet és a nyíltan kimutatott haragot. A következetesen udvarias magatartást kedvezően fogadják.

–          Csípőre tett kézzel beszélgetni kifejezetten durvaságnak számit, mert indulatot vélelmeznek mögötte.

–          Próbáljunk rugalmasak lenni az időbeosztást illetően. A balinézek sokszor késnek, s szinte mindent igen lassan tesznek az európai tempóhoz képest. Számukra értelmetlen a kapkodás, a rohanás. Nem sietnek.

–          Öltözet: éttermekben az utcai öltözék megengedett, fürdőruhában/bikiniben nem illendő a megjelenés (ez vonatkozik a szállodai éttermekre is). Templomokban megkövetelik a zárt öltözetet, ami elsősorban a láb eltakarására vonatkozik, tehát hosszú nadrág vagy szoknya javasolt, de ha nincs, az sem probléma, általában a templomok bejáratánál bérelhetünk szárongot.

 KIJELENTKEZÉS A SZÁLLODÁBÓL, HAZAUTAZÁS

A szállodák többségében a szobát déli 12 órakor el kell hagyni az elutazás napján. A csomagokat megőrzésre le lehet adni a recepción, mi magunk pedig még strandolhatunk vagy vásárolhatunk. Ha valakinek este indul a repülőgépe, és a szobát addig igénybe szeretné venni, a recepción jelezni kell, és hacsak nincs másnak kiadva a szoba aznap délutántól, úgy 1 éjszaka felár ellenében estig ott lehet maradni.

A reptéri transzferbusz érkezéséről utasainkat 2-3 nappal az elutazás előtt irodánk értesíteni szokta. A transzferbusz 2,5 órával a repülőgép indulása előtt megy ki a szállodához.

Ügyelni kell a bőröndök súlyára is. A legtöbb légitársaság esetében személyenként 20kg a megengedett. 2-3kg túlsúlytól még eltekintenek általában, de több esetén már fizetni kell a túlsúlyért, aminek összege kilónként akár 40 USD is lehet (légitársaságtól függ). A kézipoggyász súlya általában maximum 7kg lehet, azonban ezt ritkán ellenőrzik.

A repülőgép csomagterébe feladni kívánt bőröndjeinket érdemes becsomagoltatni fóliába (wrap). Ez nem csak a rongálódástól, hanem az esetleges lopásoktól is megvéd. A csomagoltatás ára kb. 60.000 rúpia/ bőrönd (kb. 5 USD).

HASZNOS TELEFONSZÁMOK 

Rendőrség: 110

Tűzoltók: 113

Repülőtér: +62361 751 011

Nemzetközi hívások operátor segítségével: 101

 

Magyar Nagykövetség: Jakarta 12950, Jl. Rasuna Said Kav X/3, Kuningan

Tel.: +6221 5203459, +6281 511037991

Magyar nagykövet: Illés Mihály

E-mail: huambassador@cbn.net.id

Megjegyzés: A nagykövetség dolgozói segítőkészek és kedvesek, ám fontos államközi feladatokat is el kell látniuk, ezért csak fontos, az ő hatáskörükbe tartozó ügyekkel keressük fel őket. 

Bali tiszteletbeli magyar konzulasszonya: Cristofoli Gabriella

Tel.: +6281 1389680

Iroda: +62361 28770

 

Kellemes időtöltést és élményekben gazdag nyaralást kívánunk!

» Miért Balira utazzak?

Bali évtizedek óta lenyűgöző célpont az európai turisták számára. Az istenek szigete szentélyekkel, templomok ezreivel, a helyiek rituáléival varázsolják el a turistákat. Színes ceremóniák, templomok, zöldellő rizsföldek, sziklás és homokos tengerpartok várják az egzotikus szigetre utazó vendégeket! Bali a turisták egyik fő célpontja Indonéziában.

» Mire kell figyelni utazás előtt?

Mire kell figyelni utazás előtt?

Információgyűjtés a célországról

 • Útikönyvek, térképek
 • Információkeresés az interneten (pl. utazas.lap.hu)

 

Az utazáshoz kapcsolódó előkészületek és teendők

 • Az útlevél érvényességének ellenőrzése (Figyelem! Bizonyos országokban az útlevélnek a beutazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie!)
 • Vízumügyintézés, amennyiben szükséges
 • Vámelőírások ellenőrzése
 • Utasbiztosítás megkötése

 

Egészségügyi ellátás

 • Informálódás a kötelező és ajánlott védőoltásokról (www.kulugyminiszterium.hu, www.oek.hu)
 • A rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzése
 • Egy elsősegélykészlet összeállítása az orvos / gyógyszerész segítségével

 

Autóbérlés, hálózati feszültség, mobiltelefon

 • Vezetői engedély érvényességének ellenőrzése (Figyelem! Bizonyos országokban nemzetközi jogosítvány szükséges!)
 • A hálózati feszültség ellenőrzése, szükség esetén adapter beszerzése
 • Internetezési és telefonálási lehetőség, várható költségek ellenőrzése

 

Fizetőeszközök, banki ügyintézés

 • Használható bank- és hitelkártyák ellenőrzése
 • Valutaváltás
 • Utazási csekkek beszerzése

 

Címek és telefonszámok

 • A biztosító-assistance telefonszáma, amelyen szükség esetén be lehet jelenti a káreseményt
 • A bank telefonszáma, amelyen be lehet jelenteni a bankkártya-lopást, sérülést
 • A légitársaság telefonszáma, amelyen a visszaútra érvényes repülőjegyet lehet konfirmálni
 • A külföldi tartózkodás pontos címe és telefonszáma

 

Egyéb

 • Szomszédok, rokonok vagy barátok tájékoztatása az elutazásról (viráglocsolás, háziállatok etetése, postaláda kiürítése, lakáskulcsok átadása vészhelyzet esetére)
 • Számlák kifizetése (pl. telefon, bérleti díj)
 • Újság előfizetés lemondása (főleg hosszabb utak esetén)

 

Induláskor

 • Ablakok, ajtók bezárása
 • Hűtő, fagyasztó lekapcsolása vagy leolvasztása, elektromos készülékek áramtalanítása
 • Világítás kikapcsolása
 • Gáz, víz, fűtés lekapcsolása (vagy fagyvédelem)

 

Csomagoláskor

Tippek

 • A poggyász súlyának, ill. a kézipoggyász méretének ellenőrzése (a légi közlekedésben általában max. 20 kg/fő a megengedett poggyászsúly, az 1 db kézipoggyász max. 55 x 40 x 20 cm lehet)
 • Túlméretezett poggyász (pl. szörfdeszka) előzetes bejelentése
 • Minden csomagra kerüljön egy névvel, címmel és telefonszámmal ellátott poggyászcímke
 • Az igazolványokról és úti okmányokról (pl. repülőjegy) érdemes egy másolatot betenni a bőröndbe (az eredetit felvinni az utastérbe)

A kézitáskába

 • Pénz, igazolványok, útlevél, úti okmányok (pl. repülőjegy)
 • Rendszeresen szedett gyógyszerek
 • Ékszerek, órák, technikai felszerelések
 • Tartalék ruha
 • Könyvek, játékok, MP3 lejátszók, stb.

 

Figyelem! A kézipoggyászban tilos szúró- és vágóeszközöket szállítani (pl. olló, kés, bicska, stb.)!

Forrás: EUB.hu

Read Previous

Elefant Safari Park and Lodge

Read Next

Gyerekprogramok Balin

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Kérjük kattintson az Elfogad gombra, ha engedélyezi. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás